DGA en meestverdienende werknemer

Dit bericht is geplaatst op 01-02-2022

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) ontvangt van zijn holding een salaris van € 70.000. De holding bezit 25% van de aandelen in een tussenholding, die een aantal 100%-dochtervennootschappen heeft waarvoor de DGA ook werkzaamheden verricht. De holding krijgt daarvoor van de tussenholding een management fee van € 156.000. De Belastingdienst corrigeert het salaris van de DGA naar € 90.000.

Doorbetaaldloonregeling
In deze situatie is de doorbetaaldloonregeling van toepasing. De holding betaalt het salaris van de DGA mede voor de werkzaamheden die hij op basis van de managementovereenkomst verricht voor de tussenhoudster en haar dochtervennootschappen.

Standpunt Belastingdienst
Het loon van de DGA dient minimaal te worden gesteld op het salaris van de meestverdienende werknemer van de tussenhoudster en haar dochtervennootschappen.

Oordeel rechter
De doorbetaaldloonregeling maakt het mogelijk dat bij de holding een gebruikelijk loon wordt verantwoord voor alle arbeid die de DGA heeft verricht voor alle vennootschappen waarin hij een direct of indirect (aanmerkelijk) belang heeft. Dit gebruikelijk loon reflecteert de beloning voor die totale arbeidsprestatie. De gebruikelijk loontoets is in die situatie alleen van toepassing op het niveau van de inhoudingsplichtige, de holding. En de holding heeft alleen de DGA zelf in dienst.

De correctie, gebaseerd op het salaris van de meestverdienende werknemer van de tussenhoudster en haar dochtervennootschappen, dient daarom te vervallen.

Let op: De Belastingdienst kan nog op basis van een ander argument tot een verhoging van het loon van de DGA komen. Dat is het geval als het loon van de DGA 30% of meer afwijkt van hetgeen gebruikelijk is bij een soortgelijke dienstbetrekking waarin een aanmerkelijk belang geen rol speelt.

Relevante berichten

Huwelijkse voorwaarden in zicht van overlijden

Huwelijkse voorwaarden in zicht van overlijden

Lees bericht
Advieskosten bedrijfsoverdracht binnen familie

Advieskosten bedrijfsoverdracht binnen familie

Lees bericht
Rechtsherstel box 3-heffing

Rechtsherstel box 3-heffing

Lees bericht

Pro-actief

Als deskundig partner zijn we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en meest recente regelgeving. Vanuit die actuele kennis adviseren we onze klanten graag pro-actief.

Persoonlijk

Wij geloven in een persoonlijke benadering, bereikbaarheid en betrokkenheid. De cijfers zijn pas het begin, waardevol advies komt hierna. Zie ons als partner in uw eigen onderneming waarmee u kunt sparren.

Digitaal

Wij bieden u diverse digitale en/of geautomatiseerde oplossingen om het u als ondernemer makkelijker te maken. Ons team bestaat voornamelijk uit jonge gedreven professionals die op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in deze snel veranderende digitale wereld.


Meer over ons? Lees hier meer