Advieskosten bedrijfsoverdracht binnen familie

Dit bericht is geplaatst op 25-01-2022

Stel, u wilt als directeur-grootaandeelhouder (DGA) bedrijfsopvolging naar uw kinderen gaan realiseren. Daarvoor gelden fiscale uitstel- en vrijstellingsregelingen. Bij de voorbereiding, begeleiding en uitvoering van de bedrijfsopvolging krijgt u van de notaris, de accountant, de belastingadviseur of van een waarderingsdeskundige facturen. Zijn deze kosten eigenlijk aftrekbaar? De Belastingdienst vindt van niet.

Standpunt Belastingdienst
Als reactie op een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) zijn drie memo’s gepubliceerd waarin de Belastingdienst het standpunt uitwerkt.

In de praktijk worden de advieskosten voor een bedrijfsopvolging met fiscale faciliteiten gefactureerd aan, en ook betaald door, een van de betrokken BV’s, doorgaans de personal holding van de overdrager. Bij die vennootschap worden die kosten dan ten laste van het fiscale resultaat gebracht.

Het zijn echter in beginsel geen zakelijke uitgaven. Het advies dient er immers toe om bij de DGA belasting te besparen of uit te stellen. Indien deze kosten betaald worden door de BV wordt een privébelang van de DGA gediend en zijn deze dus niet aftrekbaar. Er is sprake van een onttrekking en een belaste winstuitdeling, mits de Belastingdienst aannemelijk maakt dat de DGA zich ervan bewust was dat hij door zijn BV is bevoordeeld.

Let op: U kunt dus met deze standpuntbepaling worden geconfronteerd. In de fiscale literatuur wordt beargumenteerd dat de advieskosten wel degelijk aftrekbaar zijn. Daarmee is twijfelachtig of de Belastingdienst de vereiste bewustheid van bevoordeling aannemelijk kan maken. De rechter zal zich hier in de komende periode ongetwijfeld over gaan buigen.   

Relevante berichten

Ontslag op staande voet na belediging werkgever

Ontslag op staande voet na belediging werkgever

Lees bericht
Advieskosten bedrijfsoverdracht binnen familie

Advieskosten bedrijfsoverdracht binnen familie

Lees bericht
Rechtsherstel box 3-heffing

Rechtsherstel box 3-heffing

Lees bericht

Pro-actief

Als deskundig partner zijn we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en meest recente regelgeving. Vanuit die actuele kennis adviseren we onze klanten graag pro-actief.

Persoonlijk

Wij geloven in een persoonlijke benadering, bereikbaarheid en betrokkenheid. De cijfers zijn pas het begin, waardevol advies komt hierna. Zie ons als partner in uw eigen onderneming waarmee u kunt sparren.

Digitaal

Wij bieden u diverse digitale en/of geautomatiseerde oplossingen om het u als ondernemer makkelijker te maken. Ons team bestaat voornamelijk uit jonge gedreven professionals die op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in deze snel veranderende digitale wereld.


Meer over ons? Lees hier meer