Aftrek BTW woning, dak of overkapping met zonnepanelen?

Dit bericht is geplaatst op 19-04-2022

Een particulier laat een huis bouwen met niet-geïntegreerde zonnepanelen op het dak en op een overkapping. De zonnepanelen hebben zelf geen functie als dakbedekking. De particulier vraagt BTW terug over de (aanleg van de) zonnepanelen, 50% van het dak en de overkapping. De Belastingdienst kent alleen aftrek toe over de (aanleg van de) zonnepanelen zelf. Wie heeft gelijk?

Volgens de rechter heeft de Belastingdienst gelijk.  

De particulier zou de kosten voor de bouw van de woning en de overkapping ook hebben gemaakt, wanneer hij niet de zonnepanelen zou hebben aangeschaft. Daarom zijn de uitgaven voor het dak en de overkapping niet gedaan ten behoeve van het met zonnepanelen opwekken en tegen vergoeding leveren van energie, de BTW-belaste activiteit. Daarmee ontbreekt rechtstreeks en onmiddellijk verband tussen de bouw van de woning en de overkapping enerzijds en de levering van energie anderzijds.

De kosten voor de bouw van de woning en de overkapping maken ook geen deel uit van de algemene kosten voor het opwekken van energie. Bovendien zijn de kosten voor de aanleg van de woning en de overkapping niet (deels) opgenomen in de prijs van de verrichte prestaties, het leveren van energie.

Let op: In een vergelijkbare zaak wilde een koper van een rijwoning met losse zonnepanelen op het dak de BTW op een deel van de bouwkosten van de woning in aftrek brengen. Op basis van eenzelfde argumentatie wijst de rechter ook dat af. Uitsluitend de BTW op de (aanleg van de) zonnepanelen is aftrekbaar.

Relevante berichten

Huwelijkse voorwaarden in zicht van overlijden

Huwelijkse voorwaarden in zicht van overlijden

Lees bericht
Advieskosten bedrijfsoverdracht binnen familie

Advieskosten bedrijfsoverdracht binnen familie

Lees bericht
Rechtsherstel box 3-heffing

Rechtsherstel box 3-heffing

Lees bericht

Pro-actief

Als deskundig partner zijn we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en meest recente regelgeving. Vanuit die actuele kennis adviseren we onze klanten graag pro-actief.

Persoonlijk

Wij geloven in een persoonlijke benadering, bereikbaarheid en betrokkenheid. De cijfers zijn pas het begin, waardevol advies komt hierna. Zie ons als partner in uw eigen onderneming waarmee u kunt sparren.

Digitaal

Wij bieden u diverse digitale en/of geautomatiseerde oplossingen om het u als ondernemer makkelijker te maken. Ons team bestaat voornamelijk uit jonge gedreven professionals die op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in deze snel veranderende digitale wereld.


Meer over ons? Lees hier meer