Belastingplannen Prinsjesdag: DGA

Dit bericht is geplaatst op 22-09-2022

Ook voor de DGA zijn er op Prinsjesdag fiscale kabinetsplannen voor 2023 gepresenteerd. Enkele voorstellen waren al eerder aangekondigd. We geven een hierna overzicht van de maatregelen die gevolgen hebben voor de directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een BV.

Verhogen vennootschapsbelasting (VPB)
Bedrijven gaan per 2023 meer vennootschapsbelasting betalen over hun winst. Het lage VPB-tarief over de eerste schijf gaat omhoog van 15% naar 19%. De schijfgrens gaat omlaag van € 395.000 naar € 200.000.

Afschaffing doelmatigheidsmarge gebruikelijk loon DGA
Bij het vaststellen van het gebruikelijk loon kan de meest vergelijkbare dienstbetrekking gebruikt worden. Het loon van de DGA mag in 2022 op minimaal 75% hiervan worden vastgesteld. Het verschil van 25 procentpunten wordt de ‘doelmatigheidsmarge’ genoemd. Voorgesteld wordt deze marge per 2023 af te schaffen. In veel gevallen zal het gebruikelijk loon van de DGA hierdoor moeten worden verhoogd.

Box 2 krijgt twee schijven
Per 2024 betaalt iemand met een aanmerkelijk belang (van minimaal 5%) in een BV 24,5% belasting over inkomen in Box 2 tot € 67.000 en 31% over het meerdere.

Lager gebruikelijk loon DGA startup vervalt
Een DGA van een innovatieve startup mag in 2022 onder voorwaarden het wettelijk minimumloon nemen als gebruikelijk loon, of, als dat lager is, het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking. De minimum loonregeling vervalt per 2023.

Tip: Bent u DGA? Lees dan ook onze artikelen over de Belastingplannen in het algemeen en voor ondernemers. Mogelijk zijn deze ook voor u van belang.

Relevante berichten

Vastgoed in Box 3

Vastgoed in Box 3

Lees bericht
Advieskosten bedrijfsoverdracht binnen familie

Advieskosten bedrijfsoverdracht binnen familie

Lees bericht
Rechtsherstel box 3-heffing

Rechtsherstel box 3-heffing

Lees bericht

Pro-actief

Als deskundig partner zijn we op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en meest recente regelgeving. Vanuit die actuele kennis adviseren we onze klanten graag pro-actief.

Persoonlijk

Wij geloven in een persoonlijke benadering, bereikbaarheid en betrokkenheid. De cijfers zijn pas het begin, waardevol advies komt hierna. Zie ons als partner in uw eigen onderneming waarmee u kunt sparren.

Digitaal

Wij bieden u diverse digitale en/of geautomatiseerde oplossingen om het u als ondernemer makkelijker te maken. Ons team bestaat voornamelijk uit jonge gedreven professionals die op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in deze snel veranderende digitale wereld.


Meer over ons? Lees hier meer